Van schoenlapper tot schoen- en voetspecialist
Hoe het ooit begon.
De grondlegger van Ros Schoenen was Jan Ros. Het had niet veel gescheeld of hij was metselaar geworden, evenals zijn vader, maar op 24 jarige leeftijd schoolde hij zich om tot schoen- en laarzenmaker. Toentertijd in de volksmond ook wel schoenlapper genoemd. Hij ging in de leer in ‘s-Heerenberg en later in Gent (Gelderland).
Op 25 februari 1892 keerde Jan terug vanuit Gent naar zijn ouderlijk huis ‘den Hogenend’ in Didam, in de buurt van de huidige Leeuwerikstraat en Merelstraat. In 1883 trouwde hij met Jacoba Wien uit Arnhem en ging wonen in zijn ouderlijk huis, zijn ouders waren toen al overleden. Hiermee werd de basis gelegd voor Ros Schoenen in Didam, die uiteindelijk van generatie op generatie is overgegaan.
Productie en reparatie.
Al snel vond Jan zijn klandizie te gering. In de tijd waren schoenen nog een kostbaar goed en werden schoenen door het gewone volk alleen op feestdagen en zondagen gedragen. Daarbuiten droegen de mensen voornamelijk houten klompen als schoeisel. In de wintermaanden begon Jan met het maken van een voorraad schoenen in gangbare maten die hij op de markten in Didam en omgeving probeerde te verkopen. Hiermee probeerde hij de omzet te vergroten, maar ook zijn klandizie. Dit heeft hem uiteindelijk geen windeieren gelegd, want in 1896 nam hij zijn eerste knecht in dienst.
Verhuizing naar het centrum van Didam.
Op een zeker moment bedacht Jan zich dat zijn schoenmakerij in Den Hogenend niet gunstig was gevestigd, het centrum leek hem een betere optie. Zijn buurman wist toevallig dat Joseph von der Haar, toentertijd eigenaar van een koetshuis, van zijn pand af wilde. Hij wilde een confectiewinkel starten, maar zag hier toch vanaf. Zo trok Jan met zijn familie in het pand aan het Lieve Vrouwenplein 3 (naast de huidige horecagelegenheid Jan&Jan).
De tweede generatie.
Op 23 augustus 1940 werd bij notaris van Romondt vastgelegd dat Teun Ros de zaak van zijn vader Jan overneemt. Een paar dagen nadat de boedel was gescheiden, trouwde Teun met Theodora Johanna Jansen.
Ingrijpende verbouwing
In 1947 volgde er een ingrijpende interne verbouwing van het pand aan het Lieve Vrouwenplein. Van het achterhuis, dat nog ingericht was voor agrarische werkzaamheden, werd een werkplaats gemaakt. Later, in 1960, gaf Teun architect Wim Peters uit Didam de opdracht om een plan te maken voor het verbouwen van zijn winkel en woonhuis. De winkeloppervlakte werd hiermee meer dan verdubbeld.
De derde generatie.
Toen Teun de pensioengerechtigde leeftijd bereikte, vond hij het tijd worden om het wat rustiger aan te gaan doen. Zijn twee zoons, Jan en Gerard, werden middels een overdrachtsakte bij notaris Werdmölder op 1 januari 1972 de nieuwe eigenaren van de schoenenzaak. Sinds die tijd is de zaak verder gegaan onder de naam Schoenhandel Ros. De twee pakten de zaken groots aan en verbouwden het pand in samenwerking met een architect en bouwbedrijf. Het voorhuis werd gesloopt voor een compleet nieuwe winkel en woonhuis.
Start van Ros Sport
In 1982 bleek de winkel te klein om te kunnen voldoen aan alle wensen van de klanten en werd een sportafdeling ondergebracht in een andere winkel. Hiervoor kochten de de broers de voormalige bakkerij en winkel van Jan Looman op de hoek van de Wilhelminastraat en Spoorstraat in Didam. Na een verbouwing van drie maanden werd hier een sportwinkel geopend met de naam Ros Sport. Jan ging zich richten op de sportwinkel en Gerard bleef werkzaam in de winkel aan het Lieve Vrouwenplein.
In 1985 werd de VOF Schoenhandel Ros gescheiden in twee eenmanszaken, Ros Sport en Ros schoen- en voetspecialist. Beide broers gingen hun eigen weg. Jan ging verder met de sportwinkel en Gerard werd eigenaar van de winkel aan het Lieve Vrouwenplein.
Uitbreiding assortiment en werkzaamheden.
Ros schoen- en voetspecialist ging zich vanaf toen richten op detailhandel in schoenen, therapeutische elastische kousen, steunzolen en pedicurebehandelingen. Vanaf 1992 werd Gerard lid van Podo-Linea, een organisatie die zich speciaal richt op medisch aangepaste schoenen voor mensen met reuma en diabetes. In 1999 verhuisde Ros Schoenen naar de huidige locatie aan de Oranjestraat.
100 jaar Ros Schoenen.
Grondlegger Jan Ros schreef zijn schoenmakerij en winkel in 1899 officieel in bij de Kamer van Koophandel. In 1999 bestond Ros Schoenen dan ook precies 100 jaar. Hare Majesteit de Koningin gerechtigde Ros Schoenen dat jaar tot het dragen van het predicaat Hofleverancier.
Het predicaat is een Koninklijke Onderscheiding voor bedrijven die niet noodzakelijk aan het Hof hoeven te leveren. Het gaat om bedrijven van tenminste honderd jaar met een zeer goede reputatie in de regio. Zij onderscheiden zich door kwaliteit, soliditeit en continuïteit.
De vierde generatie.
Sinds maart 2017 is de vierde generatie aan het roer van het familiebedrijf gekomen. Mart Ros (vierde zoon van Gerhard en Dieneke Ros) heeft het stokje van zijn vader overgenomen. Op zijn 23e werd hij eigenaar van het bedrijf en sindsdien werkt hij met net zoveel passie in de winkel als zijn voorgangers. Zijn ouders zijn nog steeds werkzaam in de winkel. Samen vormen zij een hecht team.